dimarts, 2 de maig del 2017

Presentació del blog

L'Associació de Mestres Rosa inSensata (Amris) es va fundar en una escola del Vallès durant l'any 1992. No direm quina escola ni quin Vallès. Si creguéssim en l'astrologia, diríem que Rosa inSensata va néixer en un any crucial, marcat per la fletxa del Rebollo, l'Expo de Sevilla i la nova reforma educativa que començava a prendre forma. Com que no hi creiem, no ho direm pas.
En aquell llunyà 92, ja fa vint-i-cinc anys, a la pobra i enyorada EGB li quedaven quatre tele notícies -o quatre cursos acadèmics- i a les escoles fèiem reunions, com ara, on parlàvem molt, com ara, i decidíem poc, també com ara. Però mai, ni en els nostres pitjors malsons professionals, havíem arribat a sospitar que ens trobaríem com ara.
De resultes d'alguna d'aquestes reunions estrambòtiques, vés a saber si va ser un claustre, un cicle, un departament o una comissió (en aquella època a les escoles fèiem tot tipus de reunions), va sorgir la idea de crear un programa per una nova escola d'estiu, quelcom que tothom esperava però ningú no gosava dir. I allà va sorgir el primer dossier de Rosa inSensata, amb la intenció de fer de far que il·luminés les accions i concrecions, a tots els nivells, del magisteri català.
Degut a la bona acollida que va tenir aquest primer dossier entre el públic lector, vuit persones, en vindrien més, i tant -de dossiers, no pas de lectors-. A partir d'aquell dia, Rosa inSensata es va dedicar a investigar i divulgar els més variats disbarats pedagògics barrejats amb les més diverses casuístiques didàctiques, interactuant amb el personal, amb la sana intenció de riure de les nostres il·luminacions professionals, d'interioritzar el nostre llenguatge específic i de posar una mica de sucre al cafè, que en aquesta feina de vegades pot ser bastant amargant.
Després d'una dècada llarga de dossiers i reflexions, Rosa inSensata va arribar al seu sostre cognitiu el dia en què llegint al diari una notícia, no direm quina, la va fer caure del burro. Desbordada per la realitat que amb tant d'entossudiment i sacrifici havia intentat parodiar, l'Associació de Mestres Rosa inSensata va tancar el quiosc i es va dissoldre un dia de l'estiu de 2008. O potser va ser el 2009, ara no ho recordem bé.
Fa poc, fent neteja de carpetes i arxius d'un vell disc dur, van aparèixer un quants d'aquests dossiers. Alguns es van poder obrir, previ canvi de la seva extensió. Uns altres no s'obren ni a trets, gràcies al bonic costum informàtic de canviar de processador de textos a cada quart d'hora (Framework 3, WordPerfect, AmiPro, Word, OpenOffice...) i a la desídia de l'antic Consell de Redacció, contagiat de la desídia general del país.
Aquest mateix Consell de Redacció, aprofitant un període de poca feina i amb intenció de recordar temps millors (quan les idees es deien, no es verbalitzaven; els i les alumnes aprenien, no assolien objectius com el general Patton; les emocions es sentien, no es gestionaven; diversitat, oh, la,la! era una paraula més del diccionari; i competencial era un adjectiu marginal en els diccionaris) ha decidit fer públics alguns dels dossiers que ha pogut rescatar de les urpes d'obsolets programes informàtics. Així que aquí teniu aquest material tan obsolet i desfasat com els processadors de textos en què van ser escrits.

El Consell de Redacció de l'Associació de Mestres Rosa inSensata
Maig de 2017


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada